tisdag 13 oktober 2015

Skåpet i detalj, En snickrad 3D-bok?

Till det här bygget har jag gått på skrotjakt, eller materialjakt. Jag hörde en person som jobbar med att bygga utav återvunnet material som inte tyckte att man ska säga skrot för att det låter som att det är skräp. Jag håller helt med på ett sätt. Material som vi tycker är skräp och gammalt material är många gånger och på många sätt av mycket bättre kvalitet än många nya. Men jag har alltid gillat att säga skrot och har för egen del aldrig lagt in någon negativ klang i det, Skrot-Nisse var ett utav mina favorit program som barn :)

Det här bygget består till 95 % av material som jag hittade hemma och i närområdet, skrot, spillvirke, saker som blir över, upphittade saker, saker som blivit nedstoppade i lådor. Jag gillar känslan av att utnyttja potentialen i olika material, låta dem komma till sin rätt. Och det här bygget har vuxit fram genom just den känslan. Jag har låtit materialen bestämma uttrycket.

När jag hittar ett spännande material så brukar jag fundera över det på olika sätt, dess textur, färg, hur man kan bearbeta det, dess tidigare användningsområde. Sen vill jag hitta ett samarbete med det som blir spännande, gammalt blir nytt på ett sätt som skapar någon ny känsla.


Det första som jag byggde var sockeln. Jag har jobbat lite som jag gör när jag tecknar och målar, jag börjar någonstans där jag vet hur jag vill ha det sen leder det mig vidare till nästa sak. Sockeln är utvändigt bygg av gammal panel, här finns mossa och fågelskit kvar. Det är just det som känns viktigt, att utnyttja och lyfta fram historier i materialet. Men vad jag gjorde här var även att såga ut pusselbitar här och var, det tyckte jag blev spännande.

En mjölkkanna skymtas i vänstra bilden. Med en liten vinkelslip fick den nytt liv, fönster sågades ut och belysning inuti fick den att leva lite tycker jag.

Jag blev väldigt nöjd med benen till skåpet :) Det är ett par gamla skridskor som jag hittade i ladugården. Med lite hjälp av vinkelslipen blev de till ett par skor istället. Det som jag tycker är roligt med dem är att de ser väldigt moderna ut faktiskt. Men de har nog många år på nacken. Det stod "Örebro Sportaffär" på undersidan av dem. Jag undrar vem som skrillat runt med dem..

Här är en 3D-talva, med en liten tax i strålkastarljuset. Skivan som omger tavlan är en spånskiva som min pappa och bror har haft som golvskydd när de grejat med olja i olika maskiner. Den tycker jag ser lite ut som en stjärnhimmel, fina mönster.Här är ena kortsidan av skåpet. Här har jag jobbat med lite poetiska uttryck, då och nu, lite vemodigt kanske.. Det är ju fritt för tolkning. Klossar med olika färger, bokstäver och stenkulor, det har ju använts utav barn i många generationer och är ju fortfarande saker som faktiskt används.

Ord har ju varit en central del i detta "inspirations-skåp", då det skulle flytta in på ett bibliotek. Jag har gjort många detaljer utav papier mache, med gamla boksidor. Men jag har även skrivit några egna texter och gjort en del egna ordkombinationer. Här liksom i skapandet av bilderböcker så tänker jag att man ska kunna hitta ord och bilder/former som ska kunna göra att man får nya idéer.

Byggande på detta sätt är för mig inte alls avlägset vare sig målning eller bilderbokskapande. Det handlar om en helhet med spännande variation i de mindre bitarna. Variation är alltid något som jag letar efter, det skapar spänning men även balans. I detta bygge så är bland annat variationen i olika sorters material mycket centralt. Material som är i olika grader genomskinliga, "material som är opaka", material som skapar olika mönster, stora mönster och små etc.


På baksidan av krönet står det 1875. Det har antagligen suttit på en sänggavel och har kanske funnits i det huset som jag bor i då jag hittade det i en låda i vår gamla ladugård. Innanför det snedställda fönstret svävar ett hus gjort utav tomkartonger och ur en hängande bok trillar orden ut.
Här över i de sista två bilderna ser ni den andra kortsidan och här kan man väl också tänka att möten av olika slag är i centrum..

Det har varit ett mycket spännande projekt att bygga detta skåp och jag är glad att bibliotekarie Kerstin var modig och ville låta mitt bygge flytta in på bibblan, tack :)

Om du som besöker biblioteket i Rottne kollar in skåpet och skulle fundera över något - hör av dig! :)
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.