söndag 4 oktober 2015

Introduktion av karaktär i konkret miljö

Ett par utdrag ur en text till uppgift 2 i kursen: Här får ni möta en tjej som heter Sally. en tjej som har en tendens att hamna i konstiga situationer. Här har hon fastnat i ett källarförråd, men van som hon är tar hon det hela med ro.

"Hon vänder sig om och tittar in i rummet med alla rören. Hon går in och testar kranen över det rostiga handfatet. Det puffar och smäller i kranen, men sen kommer vattnet. Men det finns absolut inget bra sovställe här inne heller. Här är det ännu kallare än ute i korridoren.
 
Sally går ut i korridoren igen och gör en sista anteckning ”Uppdrag: hitta säng och täcke” Sen packar hon ner anteckningsblocket i ryggsäcken och drar upp en vinröd ficklampa ur ett ytterfack. Det är ficklampan som hon fick av Herman i födelsedagspresent. Han var också med i scouterna när han var lika gammal som Sally, har han berättat. Herman är bra på många saker, han säger att man blir det när man är med i scouterna. Han kan berätta spännande historier också, bättre än mamma. Sally älskar att lyssna på Hermans historier.
 
Sally vrider sakta på lampan. Det hörs ett klick och ljuset är riktigt starkt, så starkt att det till och med når ända till väggen allra längst bort. Sally är så glad att hon äntligen får användning av sin födelsedagspresent. Och vilken tur att hon har en morbror som är så bra på att välja ficklampor. Hon riktar ljuset mot sidorna av korridoren. Det är förråd efter förråd på båda sidorna, likadana som hennes, med dörrar och väggar av hönsnät. Elis brukar säga att det är hönshus. Undrar vad Elis gör nu?"

Här har Sally kommit lite längre i utforskandet av källarförrådet:

"Det står soffor och fåtöljer huller om buller. Några har ett mörkt, grönt och blankt tyg. Hon lyser upp i taket och där hänger en lampa med en väldig massa glasdroppar. Glasdropparna är gjorda i alla möjliga former, stora och små. Sally tittar länge på de glittrande dropparna. Sen får hon syn på en spegel som står ganska nära henne. Det är en väldigt stor spegel och den står lutad mot en av de gröna fåtöljerna. Spegeln är dammig men hon ser sig själv ändå. Sally måste pilla lite i luggen när hon ser sig själv i spegeln. Det känns lite konstigt, hon hade faktiskt glömt bort att hon klippte sig igår. Hennes röda hår är ganska mycket kortare nu, men öronen syns inte."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.